Jeg bliver ofte spurgt til råds af virksomhedsejere og iværksættere, som gerne vil markedsføre sig igennem sociale medier. Det skete blandt andet på Iværksættermessen Iværk2010 i Forum, hvor jeg var rådgiver indenfor Social Media Marketing-genren.
En ting, som var meget kendetegnende, både for de som kom og spurgte om råd, og de som jeg støder ind i fra selv store etablerede virksomheder, er at de glemmer deres markedsføringsstrategi, når det gælder de sociale medier.
Hvem er din målgruppe?
Ofte har de fået tudet ørene fulde af vennerne, kollegerne eller chefen, om at “vi skal bare på Facebook“, “nu skal direktøren altså også snart til at blogge” … underforstået: “så vi kan være med på moden, ligesom alle de andre hippe firmaer, som scorer kassen på de der sociale medier!“. Denne tilgangsvinkel til social media marketing ender ofte helt galt. De fleste glemmer nemlig deres overordnede markedsføringsstrategi, altså hvilket marked er vi på (B2B, B2C eller B2G?), hvordan vil vi ramme vores konkurrenter hårdest (konkurrencestrategi, flankeangreb eller frontalt angreb?), hvordan er det vi vil markedsføre os, hvem er det vi gerne vil ramme med vores marketingsmix (målgruppen) og gennem hvilke medier vil vi ramme dem (promotion handlingsparameteren)..? Springer du denne del over, så hopper du, i teoretisk markedsføringsteori, direkte ned i handlingsparametrene, og det er sjældent en god idé, da du ikke aner om det du gør er rigtigt eller orkert.
Dit valg af bl.a. marked, altså om du går efter virksomheder eller private, og dit valg af målgruppe har jo en ret stor betydning for hvordan du skal markedsføre dig. Hvis du arbejder hos en virksomhed, som primært sælger til andre virksomheder, fx. et headhunterfirma, så vil du jo ikke annoncere i Se & Hør vel..? Du vil nok vælge Børsen, Berlingske Business eller andre erhvervsmedier. Præcis det samme gælder for de social medier.
Du skal derfor lige overveje et par ting, inden du blindt kaster dig ud i at blogge, twitte, youtube’, foursquare’ eller podcaste.. nemlig: Hvem er din målgruppe, og hvor befinder den sig henne? Hvem er det i virkeligheden du prøver at få til at lægge gryn i din lille pengekasse?
Hvad er det du gerne vil se som resultater fra din kampagne? Er det færre opkald til din kundeservice, er det øget kendskabsgrad, er det leads eller ordrer? Overvej det, og planlæg derefter.
Facebook er fantastisk til private, altså B2C markedet. Brugerne er på i deres fritid, de skal lige checke de seneste status opdateringer fra vennerne, og generelt meget afslappede. De er derfor som regel slet ikke klar til at tage imod købsbudskaber. Vil du have succes med Facebook, så sørg for at få indfanget folk til at ‘like’ din Facebook Page, gør Facebook Ads og få dem tl at skrive sig op til et nyhedsbrev på en ekstern side etc. for at få åbnet den første løse kontakt. Du skal ikke prøve at sælge på Facebook.. du skal blot lave den første flirt med brugerne. Herefter kan du gennem interessant indhold på dit website, som du selvfølgelig lige skriver om på Facebook siden, få dem fristet mere og mere over i en købsproces.
LinkedIn er derimod rigtig godt til Business to Business markedet. Du kan joine forskellige grupper derinde, som er relevant for din branche – eller for kunderne – og komme med guides indenfor forskellige områder, som din virksomhed sjovt nok også sælger ydelser indenfor. Du kan med Slideshare funktionen distribuere præsentationer, som vil blive vist vidt og bredt blandt dine kontakter.. præsentationer, som giver noget viden til dine kommende kunder. En vigtig pointe er her, at du skal stadig ikke være sælgende.. du skal GIVE viden fra dig. Det kan virkelig godt betale sig. Selv er jeg kommet i DR’s P4 radio, fået nyt job, deltaget som rådgiver på Iværk2010 og blevet spurgt til råds utallige gange, på grund af sociale medier.. så drop tankegangen om at holde al din gode viden for dig selv. Del den med verdenen. Det er hvad de social medier blandt andet handler om.
Twitter kan være en god løsning for dig. Jeg bruger det til at kæde mine sociale mediesider sammen, så jeg ikke skal bruge 10 timer hver dag på at holde styr på det hele. Når jeg udgiver et blogindlæg, så har jeg sat min Twitter konto op, så den automatisk sender et link ud der. Det kan du gøre inde i indstillingerne under RSS Feed. Min LinkedIn profil opsnapper mine Twitter Feeds, og derfor ryger det også ud der. Min Facebook-profil opsnapper RSS Feedet fra min blog, og distribuerer det den vej rundt. Mit budskab kommer altså ud på fire sociale medier indenfor et par minutter blot ved at jeg trykker på en knap.
En opsummering:
Husk hvilket marked du er på, og hvem du ønsker at kommunikere med. Det gør du i forvejen på alle andre medier, så sæt dig ind i de sociale medier, lær hvordan det enkelte medie fungerer, se hvor dine potentielle kunder er, og skab derefter indhold, som matcher deres sted i købsprocessen, og frist dem.. stille og roligt.. uden at være Sælger Helge der presser budskaber ned i halsen på dem fra første øjeblik de møder dig.